Robots beginnen geheimtaal

Robots beginnen geheimtaal: experiment snel stilgelegd

Facebook heeft een experiment met kunstmatige intelligentie gestaakt nadat ze een eigen taal ontwikkelden die voor de medewerkers aan het project onbegrijpelijk was.  De robots, Alice en Bob genaamd, maakten van het standaard Engels een eigen variant om de communicatie effectiever te maken. Het resultaat was zo vreemd dat de onderzoekers er niets van begrepen. Experts noemen het spannend en angstaanjagend. Het angstaanjagende gedeelte zie ik niet helemaal en ik vind dat ze het veel te vroeg hebben afgebroken. Naar mijn mening begon het juist interessant te worden.

Niet de eerste keer

De robots werden getraind om bepaalde voorwerpen te verkopen, inclusief onderhandelingen. Het doel was om de software zo goed te maken dat mensen niet door zouden hebben dat ze met een robot aan het praten waren. Dat is voorlopig van de baan. De robots begonnen op basis van de algoritmen de gesprekken efficiënter te maken. Zo begon Bob ,,Ik kan ik ik alle andere dingen.." te zeggen. Waarop Alice antwoordde: ,,Ballen hebben nul voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij.” Dood eng natuurlijk...  Maar niet heus, angst is helaas al zo vaak de vertragende factor van ontwikkeling geweest. Natuurlijk is oplettendheid noodzakelijk, maar ik vind het wel erg vroeg daarvoor. Helemaal omdat dit niet de eerste keer is en er al eerder soortgelijke situaties zijn geweest en nog zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de hoge frequentiehandel op de aandelenmarkt. Sommige algoritmes doen precies hetzelfde. Ze hebben een bepaalde kennis ontwikkeld en worden niet elke minuut gemonitord. En wetenschappers van Google Translate ontdekten vorig jaar dat hun dienst ook een eigen taal had ontwikkeld.

Wat ik nou jammer vind, is dat bij de toonaangevende nieuwsitems en talkshows dit onderwerp niet langs is gekomen. Naar mijn mening is dit een zeer interessant onderwerp en veel discussie waard.

0%

Nieuwswaarde

0%

Mogelijk gevaar

0%

Media-aandacht
Tekening-Robert

Robert Boersma

Ondernemer en allround (online) marketing expert

Kopje koffie?

Zwart met een plonsje koud water graag. (heb geduld noch een vuurvaste mond)